Mitt i hipstercentrumet Nytorget i Stockholm har fransmannen Vincent Tallec och reklambyrån Søder öppnat butiken L’Usine Bleue. Den nya butiken handplockar franska arbetarkläder från klassiska leverantörer – alla med tillverkning i Frankrike sedan generationer.
Efter tjugo år inom reklam och marknadsföring ville Vincent Tallec göra något annat. Men han visste inte vad – tills han återfann sin gamla Guernsey-tröja i garderoben.
”Jag är född i Normandie och växte upp med de här kläderna. Ylletröjor, mollskinnsjackor och manchester gjorda för att tåla hårt arbete. Men i Sverige var de nästa omöjliga att hitta. Och det var då idén föddes – en butik som handplockar klassiska, franska arbetarkläder bara från tillverkare i Frankrike. Mina kompisar på Søder Reklambyrå hade haft en liknande idé ett tag, så vi slog våra påsar ihop och poppade upp första butiken i deras lokal vid Nytorget nu i september.”
Den blå överskjortan är en storsäljare
Ett nyckelplagg hos L’Usine Bleue är den klassiska ”bleu de travail”, den indigoblå överskjortan i kraftig bomull. Den har sett i stort sett likadan ut sedan slutet av artonhundratalet.
”Haute couture uppfanns visserligen i Frankrike, men i grunden är vi en arbetarnation. Och franska arbetare vill ha bra, tåliga och funktionella kläder. Annars blir de arga. Och arga, franska arbetare är inte att leka med”, säger Vincent.
Idag är välslitna exemplar hett eftertraktade av både vintagefans och fashionistas. Bill Cunningham, den legendariska modefotografen, cyklade alltid omkring i en ”bleu de travail” när han plåtade mode i New York.
Bredare kundgrupp än väntat
Efter öppningen har man upptäckt att kundkretsen är mer varierad än vad man först trodde.
”Ska man tro Instagram är det framförallt vintagefans och frankofiler som gillar de här kläderna. Och det stämmer ju. Men det kommer också in många äldre, som känner igen de randiga ylletröjarna och skepparkavajen från Saint James – kläder de köpte som unga i Frankrike. Och sedan har vi de unga, som gillar att vi är något annat, något mer genuint än mycket av säsongsmodet. De här kläderna är ju otroligt enkla att matcha in i sin garderob. De passar till nästan allt!”
Hållbart – på flera sätt
”Flera av våra leverantörer tillverkar hållbart med ekologiska material. Men hållbarhet handlar om mer än tillverkning, tycker jag. Hållbara kläder ska också tålas att användas hårt och mycket, och de ska inte bli omoderna efter en säsong. Vi har inga säsongskollektioner. Det här är stilrena och tidlösa kläder som sedan länge klivit ur säsongsmodet – eftersom de aldrig försökt kliva i det.”
Genom att bara välja leverantörer med tillverkning i Frankrike vill L’Usine Bleue också bidra till att bevara kunskap och tillverkning lokalt i Europa.
”Arbetslagarna i Frankrike är stenhårda. Det känns bra att veta att de som syr kläderna har bra villkor. Ofta bättre än vad vi har – trettiofemtimmarsvecka, till exempel”, säger Vincent.
******
Varumärken:
Le Laboureur
Franska arbetarjackor (”Bleu de travail”), yllejackor och manchester.
Saint James
Originaltillverkaren för de klassiska, tvärrandiga ”Breton” och ”Mariniére” – sjömanströjor i ylle och bomull.
Le Tricoteur
Traditionella fiskartröjor i ull från Guernsey – stickas fortfarande på urgamla maskiner och slutsys för hand av lokala sömmerskor.
Le Minor
Sjömanströjor bretonsk stil sedan 1922. Leverantör till franska flottan sedan 40 år.
Kidur
Franska heritagekläder med haute couture-attityd sedan 1932.
Opinel
Den klassiska, franska fällkniven – tillverkad i franska alperna sedan 1890.
Calepino
Anteckningböcker och kalendrar i klassiskt format anpassade för arbetskläder.