Hållbar vård för dina franska arbetskläder

Franska arbetskläder har sitt ursprung på fabriksgolvet och var avsedda att hålla dig varm, säker och torr varje dag på jobbet. Därför är de oftast tillverkade av slitstarka och naturliga material som bomullstwill, molskin, linne och ull. Men medan franska arbetskläder är gjorda för ett tufft liv kommer de att hålla ännu längre och åldras med personlighet om du tar hand om dem ordentligt. Det är bra inte bara för din klädbudget utan också för planeten.

Använd ofta. Tvätta sällan.
Ungefär 25% av klädernas koldioxidavtryck kommer efter att du har köpt den, främst från tvätt. Idag är det vanligt att tvätta kläder efter endast en användning – och nästan alltid vid högre temperaturer än nödvändigt. Detta förkortar plaggets livslängd och kan orsaka blekning, krympning och vridning. Tvätt sliter faktiskt hårdare på kläderna än att bära dem.

Förr var det dyrt och tungt att tvätt dyrt. Därför hade alla enkla vardagstrick och vanor som skulle hålla kläderna fina och fräscha mellan tvättarna.

Vardagsvård

  • Skakning och luftning
    Byt kläder när du kommer hem och låt dem vila. Skaka av dem för att bli av med löst damm och smuts. Häng dem sedan ute över natten. Då slappnar fibrerna av och släpper ifrån sig fukt och lukt.
  • Borstning
    Köp en mjuk klädborste och borsta kläderna några gånger i veckan. Detta lösgör och tar bort partiklar som fastnat i väven. Det rätar också ut fibrerna och minskar skrynklig.
  • Fläckborttagning
    Fläckar är oundvikliga. Men den hållbara principen är “rengör fläcken, inte hela plagget”. Borsta fläcken. Gnugga sedan försiktigt med en torr mikrofiberduk. Fukta mikrofiberduken med vatten (och kanske lite tvål) och bearbeta fläcken från kanten till mitten. Klappa sedan försiktigt med en torr mikrofiberduk. Den här metoden avlägsnar de allra flesta fläckar utan att plagget behöver tvättas!
  • Ånging
    Vattenånga är ett mycket effektivt för  att fräscha upp en skjorta, en tröja eller en jacka. Ångan slappnar av fibrerna, slätar ut rynkor och fräschar upp. Om du inte har en ångare (de är inte särskilt dyra) kan det räcka med att hänga dina kläder i badrummet medan du tar en varm dusch.

Tvätt

90% av energin som används av en tvättmaskin går till att värma vattnet. En enda tvätt vid 60° motsvarar faktiskt fem tvättar vid 30° – vilket är nästan alltid tillräckligt för att få dina kläder rena.

Tvätt temperaturen på etiketten i ditt plagg är den högsta rekommenderade temperaturen. Alla tvättemperaturer under det är OK och alltid skonsammare mot dina kläder.

Använd ett mild, biologiskt nedbrytbart tvättmedel. Överdosera inte – det gör tvättmedlet svårare att skölja ur kläderna. Detta ökar slitaget på materialet och kan orsaka hudirritation. Moderna tvättmedel är fantastiskt effektiva. Prova att använda hälften av den rekommenderade mängden på förpackningen – du kommer att bli förvånad över hur rena dina kläder ändå blir!

Tvätta alltid dina kläder ut och in. Och överfyll inte maskinen när du tvättar tunga arbetsskjortor, arbetsjackor eller byxor i bomullstwill, mollskin eller denim. Det ökar risken för strimmor, eftersom kläderna kommer att vara mer tätt vikta i trumman. Täta veck är mer utsatta för slitage i maskinen och kan därför tappa färg snabbare.

Sträck försiktigt ut plaggen, särskilt sömmarna, efter tvätt. Och häng alltid upp dina kläder för att torka. Torktumlning använder inte bara mycket energi – det fungerar också som sandpapper på dina kläder, vilket gör dem tunnare och svagare varje gång. Luddet som fastnar i torktumlarens filter är det som en gång var dina kläder.

Lagning

Att laga hål och revor brukade vara en naturlig del av ett plaggs livscykel. Men idag saknar de flesta av oss kunskapen och färdigheterna att laga och lappa. Det är där din lokala skräddare kommer in – de är viktiga krigare i kampen mot fast fashion!

Dessutom tillför det personlighet och patina, som gör särskilt workwear eftertraktat av samlare. Lagad, lappad och älskad workwear kan faktiskt ha ett högre värde än nyproduktion.

Skovård

Torka av dina skor varje dag. Smutsen och dammet på dina skor fungerar som en slipande yta och förkortar deras livslängd. Försök att inte bära samma skor två dagar i rad. Det ger dem möjlighet att torka och behålla sin form.

 

 

Bomull

Bomull är världens mest använda textilfiber och framställs från det skyddande, yttre lagret på bomullsfröet. Bomullsproduktion är vatten- och energikrävande, men den del av bomullsplaggets livscykel som kräver mest energi är tvätt och skötsel. Att lufttorka istället för att använda torktumlare kan minska bomullens koldioxidavtryck med 1/3.

Linne

Linne tillverkas av linfiber och är ett av de äldsta kända textilmaterialen. Det är också den enda vegetabiliska fibern som är naturlig för Europa. Linne är slitstarkt, smutsavvisande, snabbtorkande och svalt, och är därför populärt i varma klimat. Linnekläder bör inte torktumlas och är lättare att stryka när de fortfarande är fuktiga.

Ull

Ull är en päls fiber från får, getter, jakar och många andra pälsdjur. Ullfibrer består av protein (keratin) och fett, till skillnad från bomull och linne, som består av cellulosa.

Ull är självrengörande tack vare keratinfibrerna, som hjälper till att bryta ner bakterier som orsakar lukt. Och eftersom ull innehåller fibrer av två olika tjocklekar, är tyget i konstant rörelse vilket har en mekanisk ”tvätteffekt”. Därför behöver ull inte tvättas i vatten så ofta. Vänd bara plagget ut och in, skaka det och låt det vädra när du har använt det.

Ull är känsligt för värme och bör alltid tvättas ut och in – för hand eller på ullprogram med särskilt ulltvättmedel för att undvika krympning. Torka plant vid rumstemperatur.