Franska arbetarkläder trotsar butiksdöden – L’Usine Bleue i SOFO firar 1 år

Det är svårt att tänka sig ett tuffare år än 2020 för att öppna en klädbutik. Men lilla L’Usine Bleue, som handplockar och säljer franska yrkeskläder klarade stormen och firar nu ett år vid Nytorget i Stockholm. Och försäljningen går över förväntan bra.

”Jag får nypa mig i armen varje dag”, säger Vincent Tallec, grundaren till L’Usine Bleue, fransman och bosatt i Sverige sedan många år.

”Jag hade hoppats bara en liten förlust under första året. Men nu gör vi faktiskt en liten vinst att investera med och försäljningen ökar. Jag tror att synen på kläder förändrats och att vi vill ha mindre slit och släng. Vi vill ha kläder som håller, både i kvaliteten och i modet. Våra randiga seglartröjor och blå arbetsskjortor har sett likadana ut i 100 år – de kommer aldrig bli omoderna.”

Covid-19 – ”håll två baguetters avstånd”

Efter fem månader kom pandemin och L’Usine Bleue fick anpassa sig snabbt. Man tillät bara en kund i taget i butiken, uppmanade att hålla ”en två baguetters avstånd” och lade mer fokus på nätförsäljningen.

”Den första månaden under pandemin gick försäljningen ned ordentligt. Men i maj gjorde vi vår näst bästa månad dittills. Och sedan dess har försäljningen ökat varje månad”, säger Vincent.

Eftersom L’Usine Bleue har alla sina leverantörer i Frankrike drabbades de inte så hårt av leveransproblem som många andra.

”Det är klart att det märktes. Vissa saker fick vi vänta lite längre på. Men de kom fram i alla fall. Att vi höll öppet blev också en livlina för många av våra mindra leverantörer. En del av dem har ju bara tre, fyra anställda.”

Hemligheten bakom framgången

Butiksdöden har tilltagit sedan millenieskiftet och den hårdnande konkurrensen lämnar två vägar framåt – bli stor eller liten. L’Usine Bleue hittade sitt recept i det lilla.

”För mig har det alltid handlat om tre saker. För det första, att ha en smal och tydlig idé som är enkel att förstå och tycka något om. För det andra, att hitta och erbjuda det bästa inom sin idé. Och för det tredje, att älska det man gör. Jag är fransman och uppväxt med de här kläderna. Jag tror det märks att jag älskar dem på riktigt.”