Ny hipsterchock när söderbutik släpper egna arbetskläder

L’Usine Bleue är Sveriges största butik inom klassisk, fransk workwear. Nu släpper de sin första egna jacka – ekologisk och helt tillverkad i Frankrike.

– Köpa sällan och bära ofta är bland det bästa man kan göra i hållbarhetsperspektiv när det gäller kläder. Men då måste kläderna hålla också, både i stilen och kvaliteten. Franska arbetskläder har sett likadana ut i nästan hundra år, en del ännu längre. De är gjorda för att slitas hårt varje dag och blir bara vackrare ju mer de används. Jag tror det är därför de blivit så populära nu. Och inte bara för söderhipsters, säger grundaren Vincent Tallec, som bor i Stockholm sedan 1990-talet.

L’Usine Bleues första egna jacka är gjord helt i ekologisk, fransk linne och återvunnen bomull och sydd i Frankrike efter klassisk modell, en så kallad Bleu de Travail. Tanken är att inspirera branschen att använda ekologiska och lokalt tillverkade material.

– Vi letade upp lokala, små tillverkare av franskodlad, ekologisk linne och återvunnen bomull. Manufacture Metis väver tyget på traditionellt sätt med renoverade maskiner från 1950-talet. Och Le Laboureur, som är en av Frankrikes äldsta fortfarande verksamma tillverkare av arbetskläder, har skurit och sytt jackan åt oss efter den klassiska modellen med fyra stora fickor.

L’Usine Bleue indigo chore jacket släpps i limiterad och handnumrerad upplaga i den nya butiken på Nytorgsgatan 36.