L’Usine Bleue återupptäcker franskt mollskinn – de hållbara arbetskläderna som försvann

I nästan två sekler var arbetskläder i klassisk mollskinn normen för europeiska arbetare. Men när billigare syntetiska material blev tillgängliga glömdes mollskinnskläder nästan helt bort. Svenska L’Usine Bleue är specialister på fransk workwear, som nu återintroducerar mollskinn med en egen kollektion av ekologiskt mollskinn, tillverkad i samarbete med små, oberoende fabrikörer i Frankrike.

Arbetarnas och hantverkarnas val i två sekler

Mollskinn är ett uråldrigt, mycket tättvävt bomullstyg med anor från Rom. Och i nästan två sekel var byxor, skjortor och overaller i blått mollskinn de traditionella arbetskläderna för miljontals europeiska arbetare. Men när syntetiska material började användas glömdes mollskinnet bort och försvann från fabriksgolven.

Mollskinn – slitstarkt och klassiskt tyghantverk

Efter vävningen borstas och klipps baksidan, vilket ger en slät och mjuk yta. En del tyckte tyget påminde om mullvadens mjuka päls, därav namnet – mollskinn är en försvenskning av ”moleskin”, mullvadsskinn på engelska.

Mollskinn är enormt slitstarkt och nästan helt vindtätt och ovanligt varmt i förhållande till sin tjocklek. Trots det andas tyget bra. Den mycket täta ytan skyddade arbetarna mot stick, skrap och vassa kanter, och svetsare bar gärna mollskinn eftersom svetslopporna studsade av. Tack vare sin släta yta har mollskinn låg friktion som minskar slitage och ”swish”. Mollskinn har därför alltid varit en favorit även bland jägare.

Återupptäckt i unik kollektion från L’Usine Bleue

L’Usine Bleue återintroducerar nu klassisk fransk och ekologiskt mollskinn i en egen kollektion med jackor och byxor helt tillverkade i Frankrike. Designen är enligt traditionen enkel, ren och funktionell, med utanpåliggande fickor och förstärkta kanter.

Kollektionen har inspirerats av Clair Lesieur, en släkting till grundaren av L’Usine Bleue –Vincent Tallec. Från 1924 bar Clair Lesieur mollskinn varje dag till sitt arbete som hovslagare åt gruvhästarna i May-sur-Orne i Normandie.